Puur, smaakvol, ambachtelijk en Bourgondisch.

Home » Blog » Darmen....wat kan daar leuk aan zijn?

Darmen....wat kan daar leuk aan zijn?

Gepubliceerd op 28 september 2021 om 11:37

Nou, een heleboel!

Darmen, maar vooral de werking hiervan, fascineert mij enorm. En zeker met mijn intolerantie, waar mijn darmen een cruciale rol hebben, is dat alleen maar groter geworden. En dus heb ik voor in mijn Kerstpakket van vorige jaar, een boek uitgezocht over de darmen, van Giulia Enders; De mooie voedselmachine. Zij beschrijft op een leuke, humoristische manier laagdrempelig hoe eea werkt. Super interessant! En heel leerzaam.

Je darmen zijn diegene die moeten zorgen dat al het voedsel dat je eet, op de goede plek in je lijf terecht komt. Die doen zij door bacteriën, voedingsstoffen en sappen uit je stukje taart, lekker mals biefstukje en je volkoren boterham met kaas te halen. Want dit heb je nodig om te leven. Liefst zo gezond mogelijk.

Want als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en een goed immuunsysteem wilt, moet je goed voor je darmen zorgen. Want een slechte balans in je darmflora zorgt voor allerlei klachten, zowel geestelijk als fysiek.

Wij zijn van nature niet gemaakt om uit pakjes&zakjes te leven. Toen de eerste mens ontstond waren er geen supermarkten!

Sterker nog, men had vroeger keuze uit jaarlijks vijftienhonderd verschillende inheemse wortels, kruiden en planten. Tegenwoordig is ons eten grotendeels afkomstig van slechts zeventien voedingsgewassen. Niet gek dat je darmen dan een beetje van slag zijn....ze zijn gewoon niet gemaakt om zoveel zout, vet, suiker te verteren. En als je dan ook nog véél eet en dat ook niet op vaste eetmomenten, maar gedurende de hele dag door, dan raken je darmen domweg van slag.

Als je aan de slag wilt om je darmen rust je geven, te herstellen, begin dan met de eerste stap; eet op 3 vaste momenten van de dag en neem hier de tijd voor. Want hoe beter je kauwt op je voedsel, hoe minder hard je dunne darm hoeft te werken én heb je langer een voldaan gevoel.

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.