Puur, smaakvol, ambachtelijk en Bourgondisch.

Home » Blog » Gluten allergie

Gluten allergie

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 09:26

Buikpijn, krampen, diaree...Dit zou maar zo kunnen worden veroorzaakt door gluten. Of beter gezegd, je darmen kunnen gluten niet verteren en dus reageren ze.
Gluten allergie…inmiddels is dit best een bekende term. Maar wat houdt het precies in?

Gluten zijn vooral belangrijk bij het bakken; het vergroot het volume, zorgt ervoor dat het baksel zijn vorm behoud en geeft een knapperige korts aan het brood. Gluten is een groep eiwitten in specifieke graansoorten die aanleiding kunnen geven tot coeliaki. Coeliaki is een ander woord voor gluten en is geen allergie, maar een auto-immuunziekte; er treedt een reactie op waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt, die vervolgens de eigen lichaamscellen aanvallen en aantasten.

De dunne darm heeft als taak belangrijke voedingsstoffen uit het eten, via het darmslijmvlies naar het bloed, mogelijk te maken. Op het darmslijmvlies zitten miljoenen darmvlokken die het oppervlak van het vlies vergroten en zo meer voedingsstoffen kunnen opnemen.
Bij coeliakie patiënten zijn deze vlokken zo beschadigd, waardoor de wand steeds vlakker wordt en er dus steeds minder voedingsstoffen worden opgenomen. Met als gevolg dat onverteerd voedsel zo in de dikke darm terecht komt. En omdat de dikke darm deze hoeveelheden onverteerd voedsel niet aan kan, krijgt men klachten zoals hevige buikkramp en hevige diarree.
Door deze beschadigingen van de dunne darm krijg je onvoldoende voedingsstoffen binnen, die je lijf hard nodig heeft. Hierdoor ga je tekorten op lopen en kunnen er zelfs ontwikkelingsachterstanden ontstaan.

Heb je zelf het idee dat je reageert zodra je tarwe binnen krijgt? Hou dan eens voor jezelf 2 weken een voedings-dagboek bij; noteer wát je hebt gegeten en wat de reacties van je lijf zijn. Ga hier vervolgens mee naar de huisarts om bloed te prikken. Als je die uitslag binnen hebt, kun je stapje voor stapje verder, met als basis de uitslag van het bloedonderzoek en je voedingsdagboek.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.