Puur, smaakvol, ambachtelijk en Bourgondisch.

Home » Blog » 2020

2020

Gepubliceerd op 21 december 2020 om 17:05

2020...een bijzonder jaar! Ik heb al heel wat termen voorbij zien komen om 2020 te beschrijven. Maar is daar wel een goede naam voor? Want is het niet zo dat iedereen het anders beleeft heeft?

Jazeker, voor de ondernemers onder ons waren er een paar gelijke lijnen; daling van de omzet, deuren die moesten sluiten, weer anderen dachten enorm creatief om de boel toch open te kunnen houden en last but not least; iedereen heeft qua cijfers een enorm slecht jaar gehad.
Dit alles uiteraard als je in de getroffen branches werkt. Want er waren ook bedrijfstakken die enorm van deze crisis hebben kunnen profiteren en enorm gegroeid zijn.

 

Voor mij persoonlijk was dit jaar een jaar van schakelen. Binnen mijn bedrijf en binnen mijn gezin. Kids die dan wel en dan niet naar school konden. En hoe dan het schoolritme thuis vorm geven? Nog buiten het feit om dat het 'normale' ritme wegvalt en je dan als ouder (s) een behoorlijk strakke planning moet maken om de kids die structuur te kunnen geven.
Manlief die wel gewoon door kon werken, maar die thuis ook het eea oppakte op de dagen dat ik moest werken en die dag vrij was. En die 's avonds met de stofzuiger door de kamer ging, was op ging vouwen en dat soort dingen ;). 
Maar ook binnen mijn bedrijf was het schakelen; bij de eerste golf ging ik reorganiseren van heel breed naar vrij smal. Er bleven 2 takken over, de Afternoon Tea en Smaakvol eten met een dieet. Ik ben nog steeds tot op de dag van vandaag dankbaar dat ik die omschakeling heb gemaakt! Tijdens die eerste golf was ik zelfs bijna dankbaar voor diens aanwezigheid ;), want hierdoor kón ik omschakelen en het ook nog direct uitwerken.
Toen ik dit uit ging zetten, kwam de 2e golf. Toen was ik minder blij...want wat moest ik toén? Al dat werk voor niets geweest? Moest ik nu wéér wat anders gaan bedenken? Daar had ik geen zin in en ik wou dicht bij mezelf blijven, en bij mijn producten. Toen kwam iemand met het idee om te gaan bezorgen. Dat idee heb ik opgepakt en verder uitgewerkt. En het pakte goed uit! Via Facebook heb ik al diverse bestellingen gehad.  Zo mooi, op deze manier blijf ik dicht bij mezelf én dicht bij het product.

 

Sociaal contact, sparren met andere (mede) ondernemers/mensen is zó belangrijk! Want je komt er niet in je uppie! Je hebt andere mensen nodig. Zo simpel is het. En 2020 is daar denk ik een goed voorbeeld van. We hebben ervaren hoe belangrijk het is om sociaal contact te hebben, medemenselijkheid, een arms om je schouder, een knuffel. We hebben ervaren hoe het is om dat niét te krijgen. En dus ervaren hoe belangrijk het is. Niet alleen voor ondernemers (onderling), maar voor álle mensen.

 

Zullen we 2021 ingaan met de gedachte dat we in het nieuwe jaar iets meer omkijken naar onze medemens? Ons niet meer verbazen over andermans creativiteit (want we hebben die met z'n allen in ruime mate, is gebleken), en dat we alleen maar gaan Zoom-en als het écht nodig is en de afstand te groot? Volgens mij wordt 2021 dan een fantastisch jaar! 

 

Bij deze wens ik je alvast hele fijne&goede feestdagen en een fantastisch nieuwjaar!

Graag tot volgend jaar!

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.