Puur, smaakvol, ambachtelijk en Bourgondisch.

Home » Blog » 'Voedingsleer'

'Voedingsleer'

Gepubliceerd op 24 augustus 2020 om 16:09

We leven nu heel anders dan vroeger. Toen we ons eigen hout nog moesten sprokkelen, een vuurtje aanmaken om hier vervolgens een ketel boven te hangen. Of er werd een varken gespietst en dié werd boven het vuur gehangen.
Soms maakt het ons weemoedig, die 'goeie, ouwe tijd..'. Op hygiënisch vlak is het nu tegenwoordig een stuk beter, maar qua voedsel is dat nog maar de vraag...

Tegenwoordig horen we veel over de zogenoemde ‘welvaart-ziekten’;  diabetes, obesitas, overgewicht, enz.enz. Dit zijn gevolgen van de hedendaagse levensstijl en het voedingspatroon. De een heeft er meer last van dan de ander, en dit kan zich uiten op verschillende vlakken. Wij mensen hebben nu teveel keuze, teveel mogelijkheden, en lang niet alles is even gezond voor ons lijf en onze geest. We eten teveel geraffineerde producten, waar geen mineralen en vitaminen meer inzitten. En dat kan niet goed blijven gaan. 
Het is heel anders geweest, vroeger…in de tijd van de ‘primitievelingen ‘. In de Bijbel kunnen we zelfs lezen dat er voedingswetten zijn gegeven, en die waren gebaseerd op 2 punten;

  • Uit hygiënisch oogpunt
  • Om er voor te zorgen dat het biologisch evenwicht in de natuur in balans bleef

Deze regels zijn niet gegeven vanuit menselijke kennis die toen aanwezig was, maar juist vanwege het ontbreken ervan. Want hier staan juist die hygiëne en voedselwetten, waarvan de primitieve mens niet kon weten waarom die zo belangrijk waren. Hieronder een korte opsomming;
Vlees; Varkensvlees was in deze tijd totally not done. Het varken is een alleseter, waardoor het ín het varken wemelde van parasieten, ziekten en diverse soorten van lintworm. Doordat men niet goed kon (door) verhitten, werden deze bacteriën en ziektekiemen niet gedood, met alle gevolgen van dien.
Vlees van herkauwers (koe, schaap, geit, hert, antilope en giraffe) was het toegestane vlees en at men veel. Doordat zij alleen maar gras en bladeren eten, is de kans op bacteriën en ziektekiemen uiterst klein.
Vis; Het olie achtige vet van vissen zit boordevol onverzadigde omega-3 vetzuren. Dit is goed voor je cholesterol (het gaat de toename in het bloed tegen en het kan het gehalte verlagen) en het is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en andere organen.
Vers fruit en (rauwe)groenten; Samen met het eten van granen was dit het oorspronkelijke menu.
Het eten van dieren wordt pas toegestaan ná de zondvloed, maar onder strengen voorwaarden.

 

Tegenwoordig zijn er heel veel studies gedaan met en rondom eten. En weet je stiekum best wat wel en niet gezond is voor je. En toch komen de welvaartsziekten nog steeds voor. Weet je wat ik denk? Dat het voor jou best een drempel is om de stap te zetten om anders te eten en te koken. Omdat je wellicht denkt dat het er alleen maar ingewikkelder van wordt; Dan heb je de keuze gemaakt om gezonder te eten en dus te leven, en dan moet je ook nog ingewikkeld koken! Maar, lieve lezer, dat is niet het geval! Echt niet. En dat kan ik met mijn hand op mijn hart beweren, uit eigen ervaring. Want ook ik heb een bewuste voedingskeuze moeten maken, en dat was niet makkelijk. Maar het heeft wel het gewenste effect; mijn tolerantiedrempel blijft redelijk laag, mijn weerstand is beter en hierdoor wordt ik minder snel ziek ( ik heb histamine-intolerantie. En als mijn tolerantiedrempel te hoog is krijg ik migraine. In het mildste geval).
Het is niet een kwestie van ingewikkeld koken, maar een kwestie van een mind-set; er moet een knop om in je hoofd dat je vanaf nú anders gaat koken en kopen. Ánders, niet moeilijker of ingewikkelder.  En als je die stap hebt gezet, gaat er een nieuwe (leuke!) wereld voor je open, dat beloof ik je!

‘Leuk’ weetje; Uit de graankorrel wordt de kiem gehaald, waardoor het brood langer houdbaar is. Maar hiermee zijn 20 (!) vitaminen en mineralen uit het brood gehaald die essentieel zijn voor je gezondheid. En het vet wat in de kiem zit, wordt verkocht aan bedrijven die hier interesse in hebben.

 

Wil jij die stap zetten, maar weet je niet goed waar te beginnen? Ik help je graag een stukje op weg!

 

 

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.