Puur, smaakvol, ambachtelijk en Bourgondisch.

Home » Blog » Allergenen

Allergenen

Gepubliceerd op 21 september 2020 om 11:26

Allergie, intolerantie, dieet...je hebt diverse benamingen voor een voedselbeperking. Maar wat is nu wat? En hoe ontstaat dit?

Allergenen..wat zijn dat eigenlijk? Volgens de Dikke van Dale;  ‘Stof die allergie veroorzaakt’.   Ergens anders lees je  ‘allergenen zijn eiwitten die allergische reacties op kunnen wekken.’
Het komt er op neer dat als je voedsel eet, je hierop kunt reageren. En hoe kan dat? Wat maakt dat je allergisch kunt zijn voor een bepaalde voedingsstof of product? Allergenen zijn een eiwit in het voedsel, dat ervoor zorgt dat het afweer systeem antistoffen aanmaakt, als jij ergens allergisch voor bent. En deze anti-stoffen zorgen voor een allergische reactie. Iemand met een allergie maakt dus bepaalde antistoffen aan als afweerreactie op de eiwitten die in zijn lichaam komen. Iemand zónder een allergie maakt deze anti-stoffen niét aan.
Voedselallergie komt wereldwijd voor. In Nederland komt voedselallergie ongeveer bij 2 à 3% van de volwassenen voor en bij ongeveer 8% van alle kinderen. Het komt bij zuigelingen en jonge kinderen dus vaker voor dan bij volwassenen. Dit komt doordat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Hierdoor kunnen eiwitten in de voeding niet volledig afgebroken worden. Deze grotere eiwitdeeltjes kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Een eerste goede stap is dus om te kijken hoe jouw darmflora werkt. Want deze is essentieel voor je allergie of intolerantie. Minstens net zo belangrijk als je hoofd; als het in je hoofd niet lekker loopt, loopt dit spaak en merk je dit in de manier waarop je reageert, werkt of wat dan ook. Geen goede darmwerking zorgt ervoor dat de voedingscomponenten minder goed worden afgebroken. Vaak zijn bij een slechte darm flora je slijmvliezen in de darmwand kapot waardoor het voedsel niet goed wordt afgebroken.  De ‘barrière’ functie van de darm verminderd, ontstekingen, bacterie en schimmelgroei ontstaan. Dit heeft gevolgen voor het immuunsysteem en je allergieën. Hoe beter je darmwerking is en je weerstand, hoe beter je het voedsel kan verdragen.
Dit geldt vooral als je een intolerantie hebt. Want er zit een verschil in een allergie en een intolerantie. Allergie; Hierbij is het afweer systeem betrokken en krijg je bij kleine hoeveelheden al reactie. Intolerantie; Hierbij is het afweer systeem niét betrokken. Een bepaalde stof wordt niet verdragen. Maar in kleine hoeveelheden vaak wel. Maar dit ligt ook aan de hoogte van je tolerantie drempel. Door ervoor te zorgen dat je weerstand én je darmwerking zo optimaal mogelijk zijn, verhoog je je tolerantiedrempel en kun je dus meer verdragen.

Er zijn 14 meest voorkomende allergenen in de EU; Pinda’s, Melk, Sesam, Ei, Schaaldieren, weekdieren, vis, selderij, soja, gluten, mosterd, sulfiet (histamine), noten en zwavel.
Meestal treedt een allergische reactie op voedsel snel op, binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel. De klachten die optreden bij voedselallergie zijn per persoon verschillend, iedereen heeft zijn eigen specifieke klachten. De ernst van de klachten kan dus per persoon en per voedingsmiddel verschillen van mild tot zeer ernstig.
Voedingspatronen in een regio bepalen de ontwikkeling van een allergeen; als er ergens van iets veel wordt gegeten, zijn er daarom meer mensen met een allergie voor die stof. In Nederland hebben we een lijst waar alle allergenen info in wordt verzameld.

Als je allergisch bent voor een bepaald allergeen, is de kans groot dat je ook een allergie hebt voor een allergie die hierop lijkt. We noemen dat een kruis-allergie. Je afweer systeem kan namelijk niet altijd onderscheid maken tussen de eiwitten.
In de komende maanden zal ik blogs schrijven waarin ik iedere keer 1 allergeen uitlicht. Op die manier kan ik per allergeen er iets dieper op in gaan.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.