Afternoon Tea

 

Waar of toch niet waar

Het verhaal gaat dat de oorsprong van de thee is ontstaan toen ongeveer 4700 jaar (2737 jaar voor Christus) geleden wilde thee bladeren in een pot kokend water vielen.
De legendarische Chinese keizer Shen Nung nipte aan dit mengsel en hij merkte op dat dit de dorst stilde en het verminderde de drang op te gaan slapen. And last but not least, het verblijdde het hart.
Dit is een legende, dus moeilijk vast te zetten als ‘de waarheid’.

 

Van China naar Europa

In de 17e eeuw bereikte de thee Europa. Portugese en Hollandse handelaren vervoerden naast zijde en specerijen ook theebladeren, als luxe artikel.
In 1662 had de Portugese prinses Catharina van Braganza een kist thee in haar bruidsschat, toen zij trouwde met de Britse koning Karel de Tweede.  Bij aankomst in Portsmouth vroeg ze allereerst om een kopje thee, waarmee ze het welkomstcomité volkomen verraste. Gelukkig kon een diplomatieke crisis worden afgewend doordat een van haar bedienden in staat bleek thee te zetten. En zo maakte het Engelse hof kennis met een oude traditie van de Portugese adel.  De drank werd onder de hogere klasse beschouwd als het toppunt van verfijning.
Halverwege de 17e eeuw dronk iedereen thee, van de boeren tot de hoogste klasse. Dit Portugese gebruik veroverde in razend snel tempo Engeland, hoewel het wel een beetje werd aangepast aan de unieke Engelse volksaard. Er werden porseleinen theepotten geïmporteerd en de Engelsen voegden melk en suiker toe aan hun thee. En er ontstonden thee-tuinen.

 

I’m holding a cup of tea, so yeah, I’m pretty busy!

Hiernaast een stukje geschiedenis over hoe de Afternoon Tea is ontstaan. De rest vertel ik je graag tijdens een workshop of voorafgaande aan de catering op uw feestje. 

Fingersandwiches, scones, pie, lemon curd...zomaar wat gerechtjes die bij een traditionele Afternoon Tea horen. Zitzakken, bloemetjes, kaarsen, lampionnen, echte Engelse theekopjes, zie je het al voor je? Een gezellig aangeklede tuin of, bij slecht weer, binnen de eettafel vol met lekkers en sfeervol aangekleed. Je kunt thuis of op locatie genieten van deze Engelse traditie. Dit kan op 2 manieren; als workshop of als catering.

 

Afternoon Tea,
een Engelse traditie bij u thuis

 

 

 

Catering:

Ik bereid ter plekke voor (Kokkerellen óp Locatie). Hiervoor moet er dus een complete keuken met oven aanwezig zijn. Een leuke bijkomstigheid zou zijn als er de mogelijkheid is dat men zo de keuken in kan lopen, om een kijkje te nemen of om eventueel mee te helpen als ze dat leuk vinden. Een soort ‘open-keuken-catering’ zeg maar.
Wat aankleding betreft zijn er 2 opties; Je zorgt zelf voor de aankleding of ik neem alles mee. Als er voor dit laatste wordt gekozen, blijven de bakken waarin het servies en dergelijk zit achter en kom ik deze daags na het feest weer ophalen.

Er word geserveerd per gang en bij elke gang zitten bijpassende theeën. We starten met een stukje geschiedenis, daarna zal het uitserveren beginnen.

Voor het kleinschalige en persoonlijke karakter van de catering hanteer ik een maxima van 50 personen per groep.
Als je zelf voor de aankleding zorgt; 3 uur voorbereiden en 2,5 uur uitserveren
All-inclusive; 4,5 uur voorbereiding en 2,5 uur uitserveren
Tijden kunnen variëren, ligt aan groepsgrootte.

Uur-tarief: € 40,00
Ingrediënten p.p: € 7,50
Ingrediënten allergie/diëten  p.p: € 13,00

 

Workshop:
Hierbij gaan jullie zelf aan de slag en maak je heerlijke Afternoon Tea gerechtjes, om ze vervolgens na afloop samen aan een gezellig aangeklede tafel op te eten.

Tijdens een bel-afspraak overleggen we samen jullie wensen: waar, wanneer, wie zijn de gasten en diëten. Naar aanleiding daarvan ontvang je een keuzelijst waaruit een aantal gerechten uitgekozen mogen worden. Op basis van die keuzes maak ik een boodschappenlijst van de ingrediënten, zodat je zelf de boodschappen kan doen in een winkel naar keuze.
Op de afgesproken datum kom ik een kwartier van te voren, zet alle attributen en ingrediënten klaar en kijk even de keuken rond en dan kunnen we van start; eerst een kleine introductie van mijzelf en de Afternoon-Tea, daarna gaan we aan de slag met de recepten en begeleid ik jouw en je gasten hierin.

Duur workshop: 2,5 uur, € 30,00 p.p
Groepsgrootte; 4-12 personen
Boodschappen doet u zelf

 

Kilometers:

De catering kan ik leveren in de regio Zutphen, Lochem, Deventer, Apeldoorn. De kosten hiervoor zijn 0,25 cent per kilometer.