Puur, smaakvol, ambachtelijk en Bourgondisch.

Home » Afternoon Tea

 

Afternoon Tea

 

Waar of toch niet waar

Het verhaal gaat dat de oorsprong van de thee is ontstaan toen ongeveer 4700 jaar (2737 jaar voor Christus) geleden wilde thee bladeren in een pot kokend water vielen.
De legendarische Chinese keizer Shen Nung nipte aan dit mengsel en hij merkte op dat dit de dorst stilde en het verminderde de drang op te gaan slapen. And last but not least, het verblijdde het hart.
Dit is een legende, dus moeilijk vast te zetten als ‘de waarheid’.

 

Van China naar Europa

In de 17e eeuw bereikte de thee Europa. Portugese en Hollandse handelaren vervoerden naast zijde en specerijen ook theebladeren, als luxe artikel.
In 1662 had de Portugese prinses Catharina van Braganza een kist thee in haar bruidsschat, toen zij trouwde met de Britse koning Karel de Tweede.  Bij aankomst in Portsmouth vroeg ze allereerst om een kopje thee, waarmee ze het welkomstcomité volkomen verraste. Gelukkig kon een diplomatieke crisis worden afgewend doordat een van haar bedienden in staat bleek thee te zetten. En zo maakte het Engelse hof kennis met een oude traditie van de Portugese adel.  De drank werd onder de hogere klasse beschouwd als het toppunt van verfijning.
Halverwege de 17e eeuw dronk iedereen thee, van de boeren tot de hoogste klasse. Dit Portugese gebruik veroverde in razend snel tempo Engeland, hoewel het wel een beetje werd aangepast aan de unieke Engelse volksaard. Er werden porseleinen theepotten geïmporteerd en de Engelsen voegden melk en suiker toe aan hun thee. En er ontstonden thee-tuinen.

 

 

Afternoon Tea,
een Engelse traditie bij je thuis!

Fingersandwiches, scones, pie, lemon curd...zomaar wat gerechtjes die bij een traditionele Afternoon Tea horen. Zitzakken, bloemetjes, kaarsen, lampionnen, echte Engelse theekopjes, zie je het al voor je? Een gezellig aangeklede tuin of, bij slecht weer, binnen de eettafel vol met lekkers en sfeervol aangekleed.

Je kunt thuis of op locatie genieten van deze Engelse traditie. Dit kan op 2 manieren; als workshop of als catering.

 

 

I’m holding a cup of tea, so yeah, I’m pretty busy!

 

 

Catering

Wat maakt de catering van Kokkerellen op Locatie bijzonder?
Met een bestelling bij een cateraar worden de gerechten of hapjes klaar gemaakt in een grote (re) en/of centrale keuken. Vervolgens wordt de bestelling ingepakt en door een koerier bij je thuis of op locatie gebracht. Vaak zit er bestek, servetten en borden bij, soms moet je dit er apart bij bestellen. In de basis verzorgt de cateraar het eten en zelf zorg je voor de aankleding en het uitserveren. Bij de grotere evenementen zit de aankleding en het uitserveren er vaak wel bij in.

Ik doe het met de catering van de Afternoon Tea een tikkeltje anders. Bij mij draait het om beleving, ruiken, voelen, proeven en ervaren. Dat zie je terug in het feit dat ik ter plekke, op jouw (feest) locatie, alle gerechten bereid en opmaak. Je ruikt de lucht van de vers gebakken scones en mini pie’s, je ziet hoe de bonbons worden gemaakt, je kan zo de keuken inlopen om even een kijkje te nemen of ,zo je wilt, mag je meehelpen. Doordat ik ter plaatse aan het kokkerellen ben, worden al je zintuigen geprikkeld. Hoe leuk is dat!
Daarna begint het uitserveren. Dit doe ik per gang; ieder onderdeel van de Tea heeft een andere thee, eentje die past bij de gerechtjes. Terwijl ik hier wat over vertel, kunnen jullie alvast proeven.

Deze vorm van catering is persoonlijker, ik ben een onderdeel van je feestje. Dat maakt dit concept uniek.

 

Corona-proof
Ook al zitten we midden in de corona crisis, ik merk om mij heen dat er behoefte is aan gezelligheid, men wil weer eens een feestje vieren. Veel dingen zijn uitgesteld, maar het begint nu toch wel te kriebelen. Dan is het fijn om te weten dat de Afternoon Tea corona proof kan worden geserveerd! Aan tafel, in kleine groepjes en op gepaste afstand, serveer ik de thee en de gevulde etagères. 

 

2 varianten
Als je kiest voor de catering, heb je bij mij 2 mogelijkheden;
Je zorgt zelf voor de aankleding óf ik neem alles mee. Als er voor dit laatste wordt gekozen, blijven de bakken waarin het servies en dergelijk zit achter en kom ik deze daags na het feest weer ophalen.

Voor het kleinschalige en persoonlijke karakter van de catering hanteer ik een maxima van 50 personen per groep.
Als je zelf voor de aankleding zorgt; 4 uur voorbereiden en 2,5 uur uitserveren
All-inclusive; 6,5 uur voorbereiding en 2,5 uur uitserveren

Tijden kunnen variëren, ligt aan groepsgrootte. Minimale groepsgrootte; 10 personen

 

Ik heb een standaard menu, maar werk ook veel met allergenen. Daarom maak ik de catering graag op maat voor je. Passend bij je dieet, maar ook bijvoorbeeld met een persoonlijk tintje als het gaat om een jubilea of andere feestelijke aangelegenheid.
Vraag vrijblijvend om een offerte, dan maak ik graag een prijsopgave voor je.

 

 

Kookworkshop

Vind je het leuker om zelf aan de slag te gaan in de keuken met de Afternoon Tea? Ook dat kan! Tijdens een kookworkshop leer je, samen met je vriendinnen, zussen, collega's of familie heerlijke Afternoon Tea gerechtjes. Om ze vervolgens na afloop samen aan een gezellig aangeklede tafel op te eten.
Tijdens een bel-afspraak overleggen we samen jullie wensen: waar en wanneer, wie zijn de gasten en zijn er ook diëten? Naar aanleiding daarvan ontvang je een keuzelijst waaruit een aantal gerechten uitgekozen mogen worden. Op basis van die keuzes maak ik een boodschappenlijst van de ingrediënten, zodat je zelf de boodschappen kan doen in een winkel naar keuze.
Op de afgesproken datum kom ik een kwartier van te voren, zet alle attributen en ingrediënten klaar en kijk even de keuken rond en dan kunnen we van start; eerst een kleine introductie van mijzelf en de Afternoon-Tea, daarna gaan jullie aan de slag met de recepten en begeleid ik jouw en je gasten hierin.

Duur workshop: 2-2,5 uur, € 40,00 p.p (excl. BTW)
Groepsgrootte; 4-12 personen
Boodschappen doe je zelf

 

 

Kilometers

De catering kan ik leveren in de regio Zutphen, Lochem, Deventer, Apeldoorn.